De kracht van aanrakingen en massages op je gezondheid

geschreven door gesponsord artikel 16 mei 2023

massage

Een massage is een van de oudste en meest natuurlijke geneeswijzen ter wereld. Hierbij worden de zachte weefsels van het lichaam, zoals spieren, pezen en ligamenten, door aanraking gemanipuleerd om ontspanning te bevorderen en pijn te verlichten. Aanrakingen zijn een krachtige en essentiële ervaring voor de mens waarvan is aangetoond dat ze talrijke voordelen voor de gezondheid hebben. In dit artikel verkennen we de massagekunst en de voordelen voor lichaam en geest. Ook gaan we dieper in op de erotische massage, inclusief tips om deze te geven!

Soorten massages

Eén ding dat zeker is, is dat aanrakingen een belangrijke menselijke basisbehoefte zijn. We verlangen er allemaal naar. Of het nu gaat om een knuffel, een handdruk of een massage: aanraking heeft de kracht om ons met anderen te verbinden. Wanneer we een massage krijgen, maakt ons lichaam hormonen aan die ons goed laten voelen, zoals dopamine en serotonine. Deze geven namelijk een ontspannen en gelukkig gevoel. Het helpt ook om stresshormonen zoals cortisol, die een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid, te verlagen

Er bestaan veel verschillende soorten massages, waaronder Zweedse massage, diepe weefselmassage, Thaise massage en erotische massage. Elk van deze massagesoorten omvat unieke technieken en stijlen om specifieke resultaten te bereiken. Zweedse massage, bijvoorbeeld, maakt gebruik van lange, zachte en vloeiende bewegingen. Dit in combinatie met kneden, wrijven en tikken om spierspanning te verminderen en ontspanning te bevorderen. Diepe weefselmassage richt zich daarentegen op het losmaken van diepe spierlagen en bindweefsel met langzame, diepe en geconcentreerde druk. Thaise massage combineert yoga-achtige stretchoefeningen met drukpuntmassage. Deze massage wordt uitgevoerd op een mat op de grond, terwijl de ontvanger losse, comfortabele kleding draagt. Hieronder duiken we graag wat dieper in alles rondom de erotische massage!

Erotische massage

Een type massage dat bij vrijwel iedereen hoog in het vaandel staat is de erotische massage. Dit type massage wordt vaak geassocieerd met seksueel genot en omvat het gebruik van erotische aanraking en stimulatie om seksuele opwinding te bevorderen. Een erotische massage is relatief makkelijk thuis samen met je partner te realiseren. Om deze ervaring te optimaliseren, kun je massageolie gebruiken. Als je van plan bent om na de massage verder te vrijen, kun je een glijmiddel kopen dat je ook kan gebruiken om te masseren. Een dergelijk glijmiddel is bestemd voor beide activiteiten. Daardoor hoef je niet op le moment suprême nog naar de tweede fles te grijpen. Olie uit een massageolie kan namelijk een condoom aantasten, wat het extra belangrijk maakt om massageolie niet als glijmiddel te gebruiken.

massage
Rawpixel.com

Een erotische thuismassage kan dus een geweldige manier zijn om intimiteit en verbinding met je partner te vergroten. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het creëren van een onvergetelijke ervaring:

  1. Creëer een ontspannende sfeer. Zorg voor een rustige en comfortabele omgeving met gedimd licht, zachte muziek en aangename geuren met behulp van geurkaarsen of essentiële oliën.
  2. Communiceer met je partner. Bespreek vooraf elkaars grenzen, wensen en verwachtingen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat jullie allebei een plezierige en respectvolle ervaring hebben. Bespreek ook dat het doel van de massage niet per se is om opgewonden te raken. Het doel is om de aanrakingen te voelen en te ervaren wat dat met je doet. Mocht je opgewonden raken, dan is dat natuurlijk ook oké.
  3. Neem de tijd. Een erotische massage moet niet gehaast zijn. Neem de tijd om echt te genieten van het contact met je partner en om elkaar op een dieper niveau te leren kennen.
  4. Gebruik massage glijmiddel. Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om een geschikt massage glijmiddel te kiezen dat ook veilig is voor intiem gebruik en niet schadelijk is voor condooms.
  5. Verwarm het glijmiddel. Door het glijmiddel vooraf in je handen te wrijven, kun je het opwarmen voor een aangenamere sensatie op de huid van je partner. Je kan de tube ook van tevoren in een bakje met warm water leggen om het te laten opwarmen. 
  6. Begin langzaam en zacht. Start met zachte aanrakingen en strelingen over het hele lichaam van je partner om hem/haar/hen te helpen ontspannen en in de stemming te brengen. De erogene en genitale zones sla je op dit moment nog even over. 
  7. Voer de druk geleidelijk op. Verhoog langzaam de druk en intensiteit van de aanrakingen. Focus op het masseren van de spieren en het losmaken van eventuele spanning.
  8. Verken erogene zones. Besteed aandacht aan gevoelige plekjes zoals de nek, oren, binnenkant van de dijen en andere erogene zones die uniek zijn voor jouw partner. Check of het oké is voor je partner dat je hem/haar/hen daar aanraakt. 
  9. Varieer in aanrakingen. Streel niet alleen met je vingertoppen, maar experimenteer met verschillende aanrakingen. Bijvoorbeeld met de hele hand, armen, lippen of tong. 
  10. Volg de signalen van je partner. Let op de lichaamstaal en reacties van je partner en pas je technieken en aanrakingen aan op basis van wat voor hem/haar/hen prettig aanvoelt.
  11. Als je degene bent die gestreeld wordt, richt je dan op wat je voelt (‘dit is een zachte aanraking’) en hoe je het ervaart (‘dat vind ik prettig’). Ben je degene die de massage geeft, bedenk dan ook voor jezelf hoe het is om de ander aan te raken en wat daarin prettig voor jou voelt. 
  12. Sluit de massage af met tederheid. Nadat de massage is voltooid, neem even de tijd om samen te knuffelen, zachtjes te strelen of te praten over de ervaring. Je kan de ervaring ook samen nabespreken. Wat vond je van de aanrakingen, wat was prettig of minder prettig, raakte je opgewonden, wat hebben jullie ontdekt over elkaar? Geef feedback op een positieve manier. Dus bijvoorbeeld: ‘toen je mij zacht aanraakte in mijn zij, kriebelde dat, waardoor ik minder goed kon ontspannen’. En niet: ‘je kriebelde in mijn zij, je weet toch dat dat kietelt’. 
massage
Rawpixel.com

Wil je nog iets meer stapsgewijs oefenen met erotische massages? Dan kan je ook starten met zogeheten “sensate focus oefeningen”, zowel individueel als samen. Wil je de erotische massage juist verder uitbreiden, dan kan je het eerdere artikel op Bedmanieren.nl over orgasmic massage lezen. 

Welk type massage je ook kiest, de voordelen zijn niet op één hand te tellen. Massages kunnen namelijk helpen om pijn te verlichten, stress en angst te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en ontspanning te bevorderen. Het kan ook helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, je immuunsysteem te stimuleren en je algehele gevoel van welzijn te verbeteren. Of je nu verlichting zoekt van chronische pijn, stress en angst of gewoon wil ontspannen en tot rust wil komen: er is altijd een passende massage voor jou!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Valantic Nederland en Condoom Anoniem.

Bron: https://www.bedmanieren.nl/erotiek/2023/de-kracht-van-aanrakingen-en-massages-op-je-gezondheid/

Let’s talk about seks

Zit jullie seksleven in het slop?
Willen jullie weer samen genieten van seks?
Bouw samen aan een fundament voor een leven lang seksueel plezier

Tijdens deze online training (samen volgen) van Inbalansonline leer je jezelf (en elkaar) als seksueel wezen beter kennen en begrijpen, leer je open en respectvol met elkaar over jullie seksuele relatie, wensen en grenzen te spreken en ontdek je hoe je kunt genieten van (een leven lang) seksueel plezier in jullie relatie

Dit gaan jullie ontdekken:

  • Dat seks boeiend en veelzijdig is, en hoe je dat in je seksleven (terug) kunt brengen
  • Dat zin in seks niet altijd vanzelf gaat, en op welke manier je dit zelf kunt beïnvloeden
  • Waar jullie seksuele systeem blokkeert en hoe de seks weer kan gaan stromen
  • Hoe praten over seks jullie weer tot grote hoogte kan brengen
  • Welke overtuigingen en sociale factoren van invloed kunnen zijn op jullie seksbeleving
  • Welke wensen je elk hebt, en op welke manier je elkaars grenzen kunt respecteren

Download hier het gratis ebook ‘Let’s talk about seks’

Deze online training brengt het plezier terug in jullie seksuele relatie. Je leert wie jij bent als seksueel mens. Over hoe seks voor jou werkt. Waar jouw seksuele systeem blokkeert en hoe het tussen jullie weer seksueel kan gaan stromen. 

In tien weken bouw je samen een stevig fundament voor een leven lang seksueel plezier.

Schrijf je nu in!

Nieuw onderzoek: clitoris gevoeliger dan penis

Gepubliceerd 16 november 2022 – Bron: Plus Online

Clitoris heeft ruim 10.000 zenuwuiteinden

clitoris

Getty Images

Seksuologen en andere professionals dachten altijd dat de clitoris 8.000 zenuwuiteinden heeft. Maar in het verleden is er weinig onderzoek naar de clitoris gedaan. Nieuw Amerikaans onderzoek toont nu aan dat de gemiddelde clitoris 10.281 zenuwuiteinden heeft. Ter vergelijk: een penis heeft er ‘maar’ 4000.

De clitoris heeft meer dan 10.000 zenuwuiteinden die seksueel genot mogelijk maken, zo blijkt uit onderzoek van de New Oregon Health & Science University, dat gepresenteerd werd op een wetenschappelijke bijeenkomst van de ‘Sexual Medicine Society of North America and the International Society for Sexual Medicine’. Het is voor het eerst dat het aantal zenuwuiteinden in de clitoris is geteld. Het is ook bijna zo’n 20 procent meer uiteinden dan de 8.000 die men dacht dat de clitoris had. Dat geschatte aantal kwam overigens niet uit onderzoek van menselijk weefsel, maar van dat van koeien.

Het onderzoek werd gedaan door Blair Peters, een plastische chirurg gespecialiseerd in sekse-onderzoek en docent aan de OHSU School of Medicine. Voor zijn analyse maakte Peters gebruik van stalen van zeven genitale operaties. Tijdens de operaties werd er weefsel van de clitoris verzameld, dat Peters achteraf onder de microscoop legde. Na veel diepgaande analyses en rekensommen stelde hij vast dat elke patiënt gemiddeld 10.281 zenuwuiteinden heeft in de clitoris.

“Te bedenken dat er meer dan 10.000 zenuwuiteinden in zoiets kleins zitten is echt verrassend, zegt Peters. “Zeker als je het vergelijkt met andere lichaamsdelen. De nervus medianus bijvoorbeeld; de zenuw die door je pols en hand loopt en in verband wordt gebracht met het carpaal-tunnelsyndroom, heeft 18.000 zenuwuiteinden. Terwijl een hand véél groter is dan een clitoris.”

Vrouwelijk seksueel genot beter begrijpen

De medische wetenschap heeft in het verleden weinig aandacht besteed aan de vulva, terwijl onderzoeken naar de penis wijdverbreid zijn. Dat heeft geleid tot een behoorlijke kenniskloof op het gebied van geslachtsorganen en seksuele gezondheid. Volgens Peters is zijn onderzoek dan ook een belangrijke stap vooruit om vrouwelijk seksueel genot beter te begrijpen. “En dat niet alleen, het kan ook positief zijn voor geslachtsaanpassende operaties, waarbij clitoraal weefsel wordt gebruikt om een penis te creëren én bij schaamlipcorrecties, waarbij het seksuele genot veel beter behouden kan blijven.”

SHÔ-MOON – The Reiki Meditation Candle

sho-moon

Indulge in our Intention Collection Bundle featuring Calm, Flow, and Energise candles, each paired with a complimentary Reiki-infused guided meditation aligned with the candle’s intention via a QR code under the lid. Handmade with sustainably sourced coconut and colza wax, these candles offer an aromatic and meditative journey to restore balance, spark creativity, and energise the senses. Shop now and experience the perfect way to enhance your meditation practice.

The bundle includes all the candles from our Intention Collection: Calm, Flow & Energise.

Sexual Wellness: Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Bron: aia*

Vergeet yoga, havermelk of matcha. Sexual wellness is de nieuwe toevoeging aan je self-care routine. Maar wat is het eigenlijk?

Wat is sexual wellness?

Sexual wellness verwijst naar het bewust omgaan met de seksuele gezondheid, het welzijn en de tevredenheid van een persoon. Het omvat niet alleen fysieke aspecten zoals veilige seksuele praktijken, maar ook psychologische en emotionele aspecten zoals seksuele verlangens, tevredenheid en communicatie.

Het is belangrijk om te werken aan je sexual wellness omdat dit een positieve invloed kan hebben op je algehele gezondheid en welzijn. Seksualiteit speelt een belangrijke rol in onze relaties en kan ons helpen om verbinding te maken met onze partners en ons gevoel van eigenwaarde te versterken. Hier zijn enkele redenen waarom sexual wellness zo belangrijk is:

  1. Fysieke gezondheid: Door veilige seksuele praktijken te hanteren, kan je jezelf beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en ongeplande zwangerschap. Ook kan seksuele activiteit helpen om het immuunsysteem te versterken, het risico op hartaandoeningen te verminderen en de hormoonspiegels te reguleren.
  2. Mentale gezondheid: Seksualiteit speelt een belangrijke rol in ons mentale welzijn. Het kan ons helpen om stress te verminderen, het gevoel van eigenwaarde te vergroten en onze stemming te verbeteren.
  3. Relaties: Seksuele activiteit kan helpen om intimiteit en verbinding met onze partners te versterken. Het kan ook helpen om communicatie en openheid te bevorderen in onze relaties.
  4. Plezier: Seks kan erg fijn zijn en kan bijdragen aan ons algemeen gevoel van geluk.

Inspiratie voor een self-care routine

Seksueel welzijn is een belangrijk aspect van zelfzorg en er zijn veel manieren om het in uw routine op te nemen. Hier zijn enkele ideeën:

  1. Ga zelf op onderzoek uit: neem de tijd om je lichaam te verkennen en te leren wat goed voor je voelt. Masturbatie is een geweldige manier om dit te doen en kan je helpen om je meer op je gemak te voelen met je eigen seksualiteit. Fantaseer er op los en bedenk verschillende scenario’s in je hoofd om te ontdekken waar je op aan gaat.
  2. Communiceer met je partner: Als je een partner hebt, is open communicatie over uw behoeften en verlangens de sleutel tot seksueel welzijn. Praat over wat je wel en niet leuk vindt, en wees ook bereid om naar de feedback van je partner te luisteren.
  3. Gebruik bescherming: Veilige seks is een belangrijk onderdeel van seksueel welzijn. Gebruik condooms of andere vormen van anticonceptie om ongewenste zwangerschap te voorkomen en te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
  4. Probeer iets nieuws: Experimenteren met verschillende seksuele activiteiten of posities kan helpen om dingen fris en opwindend te houden. Sta open voor het uitproberen van nieuwe dingen en het verkennen van je seksualiteit op een veilige en consensuele manier.
  5. Geef prioriteit aan intimiteit: intimiteit gaat over meer dan alleen seks. Geef prioriteit aan knuffelen, elkaars hand vasthouden en quality time doorbrengen met je partnen.
  6. Zorg voor een gezonde levensstijl: je lichamelijke gezondheid kan ook van invloed zijn op uw seksuele welzijn. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, een gebalanceerd dieet volgt en actief blijft om je libido en algehele seksuele gezondheid te stimuleren.

Onthoud dat seksueel welzijn een persoonlijke reis is en dat er geen one-size-fits-all aanpak is. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en prioriteit te geven aan je eigen behoeften en verlangens. 💙

Check hier aia*’s articles !!!

Sex after pregnancy

May 13, 2023

Written by Paula Brečak for Self Studies [source: Self Studies]

Right after you have given birth, sex is probably the last thing on your mind. For one thing, it is usually the doctor’s orders to wait a bit for your body and vagina to recover. But besides that, you might just not want sex either.

After giving birth, a woman’s reproductive hormones, estrogen specifically, plummet, and with it, so does sexual desire and vaginal lubrication. If breastfeeding, the hormone prolactin will further inhibit estrogen, and oxytocin will be all focused on cuddling with your baby so the need for sexual intimacy might decrease. This part is meant to go like this. Your body and nature are telling you that now is the time to focus on the bond with your baby. This lack of desire for sex is also giving your body a chance to heal.

Aside from all the biological factors that lead to the decrease in sexual desire and sexual activity, there is also the reality that taking care of a baby is just exhausting. It is not the orgasms you are craving, but food and sleep. And while you are just trying to keep it all together, all these expectations that you should be sexual again are piling up as well. They could be coming from your partner, social media, the image our society has created of women, or even from yourself. You had just birthed a baby and already there is the pressure to be sexy again, sensual again, horny again. In time, all of these will come, but do not rush before you are ready.

Once you are ready to delve into your sexuality postpartum, let us first say – welcome. Welcome to your new self, to the new body you will get to explore and learn what makes it tick, to sensuality that you will reinvent, to spaces of your sexuality that you will dive into deep, to new levels of partner intimacy.

It can be difficult to see yourself as sexual once you become a mother. The fault is in the society that sees mothers as purely asexual. Nevertheless, you are a sexual being, even though sometimes you might need to put a little attention and work to bring out that side of yourself. To make yourself feel sexual, indulge in the activities that bring you relaxation and connection to your own body. Light a candledraw a bathmassage lotion or oil all over your body to feel its curves and softness, to remind yourself of how good touch can feel.

Your partner might be eager to get intimate with you again. But instead of trying to fulfill their expectations, tell them how you are feeling and what you need. Maybe you need them to be more involved with the baby so you can get some rest and regain your sexual energy. Likely you do not want to jump into rough sex right away, but want your intimacy to take different forms. Communicate about what that might look like – how you want to be cuddled, what touch and where suits you, how you can both experience pleasure without penetration. Understand that intimacy goes beyond sex. Find ways to connect and create close moments which do not culminate in intercourse. These can be simple and brief, like slow dancing to a song or taking the time to talk about how you are both doing, without focusing on the baby. These exercises in intimacy might seem trivial, but they are very powerful and will help you get close and connected to each other.

The sexual self you were and have known before your pregnancy is somewhat lost. Perhaps the breasts used to be an erogenous zone, and now you can only perceive them through breastfeeding. Maybe even the thought of using your favorite vibrator now hurts. The touch and intensity you used to enjoy from your partner might not feel so good anymore. Try not to let these changes frighten you, instead approach them with curiosity. As you restart your physical intimacy, go slow and gentle. Act like it is your first time, because it is. It is your first time having sex after giving birth. Even if you have given birth before, this will be its own experience, foreign and exciting. Take little steps to explore each other’s bodies and what feels good. Discover new erogenous zones that you might never have thought of. Engage in sex that does not include penetration, such as oral sex, mutual masturbation, or make use of some couple toys.
Self Studies curates several tools that can help you engage with your sexuality and intimately with your partner after having a baby. Discover them in our New Mom’s Guide to Pleasure. To make partner sex easier after giving birth, we particularly recommend the Ohnut Buffer Rings and the Maude Shine Lubricant. Both will make penetration more smooth and painless. Sex after baby can be a wonderful thing that helps you get in touch with yourself and with your partner. What it should not be is a chore. Now is the time to listen to your needs and your body, to go slow and gentle, and to see how a small touch can mean so much.

Trends rondom sexual wellness

Sexual wellness is een opkomend begrip dat allerlei trends met zich meebrengt. Deze zouden leiden tot meer flexibiliteit en plezier. Ben je benieuwd welke dit zijn? Lees dan hieronder meer over de onderwerpen die groeien in populariteit op het gebied van seksueel welzijn.

Wat is sexual wellness?

Intimiteit wordt steeds vaker als een vorm van welzijn gezien. Het kan worden gedefinieerd als een fysiek, mentaal en sociaal welzijn die verband houdt met seksualiteit. Het is een begrip dat alsmaar lijkt te groeien in populariteit en waar steeds meer aandacht aan wordt besteed. Het zou bijdragen aan een fijnere benadering van seksualiteit en seksuele relaties. Dit zijn de opkomende trends die daarbij horen.

Trend: seksualiteit als selfcare

Bij selfcare denken we al snel aan manieren om je hoofd leeg te maken, zoals wandelen, mediteren of een yogalesje volgen. Steeds vaker zien mensen seksualiteit ook als een vorm van selfcare. En dat is eigenlijk best logisch: het is net zo goed een manier om te ontstressen en ontspannen.

Een ode aan alle vrouwen – LIEBERTÉ – Love freely – Vrijheid om de liefde voor jezelf te ontdekken.

Trend: sekstherapie

Het zoeken van professionele hulp op het gebied van seks is iets wat steeds meer opkomt. Steeds vaker kiezen singles en ook koppels ervoor om met een therapeut in gesprek te gaan over blokkades in de slaapkamer. Seks en therapie: twee onderwerpen waar toch nog wel een taboe op heerst. De toenemende populariteit rondom sekstherapie zou ervoor kunnen zorgen dat deze doorbroken wordt.

Trend: organische producten

Een andere trend rondom sexual wellness: organische producten. De laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor de schadelijkheid of herkomst van bepaalde ingrediënten in verzorgingsproducten. Termen als fairtrade, conscious en vegan komen steeds vaker op verpakkingen te staan. Zo ook bij seksproducten. Er zijn genoeg verantwoorde en natuurlijke varianten te vinden en er wordt dan ook steeds meer gekozen voor deze clean ingredients.

Trend: bekkenbodem bewegen

Voor mensen met een aanhoudende lichaamsspanning, bijvoorbeeld in de vorm van kaken klemmen of een pijnlijke onderrug, kan het fijn zijn om aandacht te besteden aan het ontspannen van de bekkenbodem. Het bewegen van de bekken is niet alleen een manier om te ontspannen, maar kan ook tot intensere orgasmes leiden.

Bron: https://www.ze.nl/artikel/253848-trends-rondom-sexual-wellness

Sexual Wellness Should Be Part of Your Self Care Routine, According to New Study

AND THERE’S ONE SUREFIRE WAY YOU CAN START INCORPORATING IT, EVEN IF YOU’RE NOT IN A RELATIONSHIP.

By Katka Lapelosova – February 3, 2023

Skincare routines, ice baths, meditation and more — these tools and methods have become more emphasized than ever before, thanks to the self-care movement. Women especially are learning to prioritize their mental and physical wellness to combat issues associated with workplace and parental fatigue. But a new study reveals how literal self-love seems to be missing from self-care.

According to a recent study, women have a hard time defining sexual wellness, and don’t even realize it can and should be part of your wellness regimen. If you’re puzzled by what this means, or blushing at the thought of it, we’ll spell it out — start incorporating sexual activities, including touching yourself, into your ongoing self-care routines, ladies.

The online survey (conducted by Proof Strategies Inc.) polled 1,000 Canadian women aged 20, and found that 93 percent of Canadian women “don’t understand what sexual wellness is or how to add it to their self-care routines.” The survey was conducted by Shoppers Drug Mart, and shared with Now Toronto, who reported about it on Feb. 2.

The results feel a bit grim, especially with how far we’ve come in terms of contemporary sexual education and liberation: the survey found that “over half of Canadian women are unaware or misinformed about the health benefits of sexual stimulation” and that some women believed “there are no benefits to sexual wellness.”

So while we’ve come as far as inventing vibrators your partner can control using an app, it seems there’s still a long way to go in terms of how sexual wellness can be incorporated into our lives more frequently. This is important too, because the benefits of adding sexual wellness into your routine include “increased blood flow, stress reduction, and improved sleep,” which we could all use a bit more of.

The survey results do point to the idea that a lot of sexual topics still feel “taboo” for many generations, but Gen Z especially is swiftly changing that direction. This group views sexual wellness as “important to both physical and mental health, and women in this generation are more open to discussing sexual wellness with friends and romantic partners.”

“The younger a respondent was, the more likely they were to agree that people should be able to discuss sexual wellness as openly as any other form of wellness,” the survey added.

What are some ways to get sexual wellness in your self-care routine as regularly as you don a face mask sheet?

Having more open, honest, and frequent sexual wellness discussions with your partner is a great start, but even if you’re riding solo these days, there’s one sexual practice everyone can do (and enjoy): masturbation.

Alexandra Fine, a sexologist and co-founder of sex toy and sex education company, Dame, swears by it. “Carving out time for self-pleasure is one of many ways women can hold space to cultivate their life force,” she tells Hello Giggles.

“Using a vibrator can help vulva-owners understand their own ‘pleasure map,’” which has the ability to change over time as our sexual needs evolve, just as any self-care routine would too.

So make extra room for extra pleasure, and let the benefits of sexual wellness come (cum?) through for you.

Source: https://hellogiggles.com/sexual-wellness-self-care-routine/

Does sex actually relieve stress?

PUBLISHED – Source: https://getmaude.com/blogs/themaudern/stress-relief-sex

Mar 01, 2023

AUTHOR

Rebecca Deczynski

The case for a good tension release.

When everything feels out of control, your packed schedule is getting to you, and you’re looking for some kind of release, you can always take it to the bedroom. You’ve likely heard at some point or another that sex is a great stress-reliever—and that’s not just a weak attempt at a pickup line. The science, it turns out, is very real. But the way it works is bit more complex than you might think. 

Let’s get physical
So, to break it down, does sex help with stress? Sex is, on a basic level, exercise. And while it might not totally substitute for your go-to jogging route or gym routine, it still gets your heart racing a little faster than it would when you’re taking the phrase “Netflix and chill” on a literal level: According to Harvard Health Men’s Watch, the level of activity during partnered sex is best described as “mild or moderate.” 

Of course, there are benefits to even mild exercise. A study published in 2016 observing the health and sexual activity of older adults showed that in older women, moderate sexual activity correlates with reduced risk of cardiovascular issues (for older men, however, having sex more than once a week can result in an increased risk of these problems). There is evidence of pure health benefits for men, though: One extensive 1997 study showed that the mortality rate for men with a high orgasm frequency (reporting three or more weekly) was 50% lower than it was who reported low or no frequency.

The way this research comes back to stress is fairly simple: There’s lots of scientific evidence that shows how aerobic exercise specifically reduces feelings of stress, both in the short-term afterwards and for hours after. 

Good vibes flow
But sex isn’t just about pure physicality—there’s also a lot that happens on the psychological level. Specifically, when you orgasm, your body releases oxytocin, aka “the love hormone” which is also triggered during social bonding and after childbirth to play a role in relationship formation. Oxytocin also happens to have the ability to reduce blood pressure and cortisol levels, effectively reducing stress. 

This is a good reason why masturbation, and not just partnered sex, has great mental benefits. In fact, a 2019 study showed that among 425 German women surveyed about, about half of them masturbate mainly for stress relief—not to fill in for a partner or to satisfy explicit sexual desire.

A deeper connection
Sex with a partner can still have some extra benefits, though: Namely, that it can help create and support and emotional bond that can extend outside of the bedroom and into a person’s life. This was a factor noted in the 2016 study that showed a reduced risk of cardiovascular problems in sexually active older women. Another 2019 study also showed that acts of physical intimacy reduced cortisol recovery time in both men and women, demonstrating that emotional closeness demonstrated by way of nonverbal cues can act as a kind of buffer against stressful situations, making them—at least a little—more bearable. When the going gets tough, a bit of intimacy might be the more necessary balm there is.

A better night’s sleep…with a bonus
According to the National Sleep Foundation, orgasms release the hormone prolactin which can help you feel sleepy and relaxed. So don’t be surprised if you and your partner doze off shortly after a satisfying session–and wake up feeling refreshed. And, vice versa, getting enough shut-eye can improve your sexual response and may increase the chance that you’ll engage regularly in sex. Researchers discovered that when women slept for longer periods of time, they reported a greater sexual desire the next day. So: is sex a stress-reliever? If the quality of your sleep, mood, and connection to your partner improves, signs point to yes.