Deze jonge Nederlandse ondernemers veranderen je kijk op sexual wellness

Seksuele gezondheid en consent is net zo belangrijk als wederzijds plezier.

Sexual wellness is hot in Nederland, en terecht! De afgelopen tijd zijn er drie Nederlandse sexual wellnessmerken opgericht. Orgasmes zijn niet het belangrijkste doel – ook het gesprek over seks is belangrijk. Over onder meer de vulva, vrouwengezondheid en wederzijds consent. En, niet onbelangrijk, de toys zijn zo knap dat je ze met trots wil uitstallen.

Sexual wellness

Tijdens het schrijven van dit artikel valt er een perspakketje op de mat: een auberginevormige vibrator, te koop bij Holland & Barrett. Je weet dat sekstoys mainstream zijn als zelfs de drogist ermee aan de haal gaat. Seksspeeltjes hebben de afgelopen jaren dan ook een upgrade gekregen. Werden ze vroeger met name verkocht in erotiekwinkels, en draaide het vooral om orgasmes, nu zijn seksspeeltjes onderdeel van ‘sexual wellness’ – selfcare, dus. Seks draait steeds meer om je eigen lichaam leren kennen, het recht op genot opeisen. Het wordt ook wel intimate wellness genoemd; de band met jezelf en anderen verdiepen.

de 'eva' van self studies

De ’Eva’ van Self Studies

SELF STUDIES

Moderne sexual wellness-merken, veelal opgericht door vrouwen (zelfs actrice Dakota Johnson heeft een eigen sekstoylijn Maude) vloeien voort uit een persoonlijke behoefte. ‘Tijdens etentjes spraken we veel over relaties, intimiteit en onze diepste fantasieën’, vertelt Simona Xu, met drie andere vriendinnen (Winxi Kan, Eden Chiang en Diana Lin) die ze kent via werk bij Nike en oprichter van The Oh Collective: ‘Happy single of lang samen, we zochten allemaal meer spanning in de slaapkamer. Dus gaven we elkaar uitdagingen mee. Zoals masturberen naast je partner of voor de spiegel, rollenspellen en het uitproberen van seksspeeltjes.’

Schaamte in de slaapkamer

Het aanbod aan seksspeeltjes viel alleen een beetje tegen en daarom besloten ze hun eigen toys te ontwerpen. Simona: ‘Alles zag er zo intimiderend uit, met heftige vlammen, tongen en vrouwen in lingerie op de verpakking. Bovendien kwamen we erachter dat er tot vorig jaar geen veiligheidscertificaten nodig waren voor het uitbrengen van vibrators.’ Die van hun, Pixie en Kit, zijn niet gemaakt van plastic – in tegenstelling tot veel andere toys – maar van een food-grade siliconenmateriaal (met andere woorden: niet-toxisch en veilig genoeg voor consumptie)in een handzaam formaat en in pastelkleuren. Zelfs het Londense warenhuis Selfridges kocht de speeltjes in.

De oprichters van Aia* Intimacy, zus-broerduo Simone en Hugo Kuijer, zagen kansen in de markt voor natuurlijk glijmiddel. Simone: ‘Ik heb weleens kokosolie als natuurlijk alternatief voor glijmiddel geprobeerd maar dat bleek geen succes. De kokosolie zorgt ervoor dat de latex verzwakt en het kan ervoor zorgen dat de pH-waarde van de vulva uit balans raakt.’ Met het onlangs gelanceerde Aia* bieden ze glijmiddel, stimulerende gel en massageolie met 100 procent natuurlijke ingrediënten, geproduceerd in Nederland en verpakt in stijlvolle glazen flesjes. Hugo: ‘Wij willen met Aia* de nieuwsgierigheid aanwakkeren. Schaamte is een van de grootste remmingen in je seksleven, en dat is zo onnodig. Wij helpen daar in praktische zin bij, met producten die passen bij de wereld van nu: duurzaam, transparant en voor iedereen. Bovendien hopen we dat het esthetische design helpt om je comfortabeler te voelen bij het gebruik hiervan en het toe-eigenen van je seksualiteit.’

Bij sexual wellnessplatform Self Studies merkten ze ook dat veel vrienden van hen zich ergens toch geneerden voor het openlijk praten over hun seksleven en seksspeeltjes. Zo zijn seksshops meestal weinig… sexy. Oprichters Sarah Downe en Lauren Verweij: ‘Als je zo’n winkel inloopt, voelt dat toch een beetje muf en outdated.’ Zij stelden een stijlvolle selectie geurkaarsen, journals, spelletjes en natuurlijk vibrators samen om je seksleven nieuw leven in te blazen. Ze verkopen onder meer Dame Products, opgericht door twee Amerikaanse vrouwen: seksuoloog Alexandra Fine en MIT-gestudeerde ingenieur Janet Lieberman. Die designfähige vibrators zijn ook conversation pieces, en dat is nu juist de bedoeling: het gesprek over seks aanwakkeren.

Bron: https://www.elle.com/nl/beauty-health/health/a40566366/sexual-wellness-nederlandse-merken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *